Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
KESÄLUONTO SUOMESSA

Sivulle laitettu uusin kuva tulee aina tähän ylimmäiseksi

 

Vuosi 2013

IMG_1814 58 58.jpg

Sepelkyyhkyt pesällään. Toukok. 2013 pihallamme.

IMG_1810pp.jpg

Rusakko tuli näkyviin heti kun lumet lähtivät 22.4.2013, tosin tämä pupu oli pihassamme jo pari päivää aiemminkin, mutta kamera ei ollut riittävän lähellä.

IMG_1809pp.jpg

Toinen kuva samasta pupusta 22.4.2013
Vuosi 2011

.

P1060376aö.jpg

Tässä taas uusi yrittäjä, punatulkku, joka koetteli ikkunan kestävyyttä. Pienen levon jälkeen sekin lensi tiehensä. Lokak.loppu 2011.

P1060343aö.jpg

Tässä ei ole metsästyshaukka, vaan aivan tavallinen mustarastas näyttää miten sekin osaa pöllömäisesti käännellä päätään.

P1060351aö.jpg

Varis seuraa korkealta maassa pomppivan punarinnan touhuja, liekö variksella pahat mielessä. Ohi kulkeneet ihmiset häiritsivät kuitenkin tilannetta ja varis lensi pois.

P1060333ö.jpg

Valtava lauma näitä lintuja ylitti pohjois-Helsingin syyskuussa 2011. Suomi 24 sivujen Bongausosion tietäjän mukaan linnut ovat valkoposkihanhia. Kiitos tiedosta.

P1060208a(1).jpg

Tässä on kirjosieppo. Tieto tuli Suomi 24/bongaus-palstalta. Alla on vielä toinen kuva samasta siivekkäästä, se istui äsken terassimme ovimatolla, eikä pelännyt mitään. Vasta kun ovi avattiin se lensi pois.

P1060211a(1).jpg

Nyt kirjosiepponuorukaisemme on jo lähdössä.

Harakka on tyypillisimpiä lintuja kaupunkiympäristössäkin. Tämäkin käy juomassa pihaaltaalla silloin tällöin.  Kesäkuu 2011.

P1060084a(1).jpg

Juuri pöntöstä lähtenyt pikkuvarpusenpoika ei osaa vielä pelätä mitään. Pihan lasipöytä ja siihen heijastuvat ruusut hämmentävat. Kesäkuu 2011.

P10009d(1).jpg

Kyyhkykin palasi juomaan heti kun se oli mahdollista. Terrierin pelotteluyrityksetkään eivät aja sitä pois, vaan se palaa aina uudelleen. Toukokuu 2011

P1050956d(1).jpg

Naarasfasaani yöpyy edelleen joskus pihan aidalla. Kevät 2011.

P1050969d(1).jpg

Lokki lähipuistossa toukokuussa 2011.

P1050948d(1).jpg

Orava pihassa toukokuussa 2011.

.

Vuosi 2010

.

Pelastakaa ikkunoihin lentäneet linnut

Olen huomannut melkein kymmenkunta lintua jotka ovat lentäneet ikkunaa päin. Useimmat niistä ovat itse lentämällä selvinneet törmäyspaikalta karkuun ja hyvä niin, mutta jo kaksi pikkulintua olen auttanut uudelleen elämään.  Kirjosiepon törmäys sattui 12.05.2010. Punarinta selvisi itse pienen pään selvittelyn jälkeen 22.09.2010.  Kankaaseen kääritty lintu , törmäys 20.09.2010, tunnistettiin vihdoin Rautiaiseksi.

.

Punarinta, kirjosieppo ja rautiainen lensivät ikkunaan ja jäivät henkiin

P1050512z(1).jpg

Punarinta. Enpä paljon ehtinyt muuta tehdä kuin edellisen kuvan tälle sivulle laittaa, kun punarintakin koetteli ikkunan kestävyyttä aivan tietokonepöydän takana. Tämä lintu lensi onneksi niin hiljaa ikkunaa päin, että se selvisi lentoonkin jo noin 20 minuutin mietiskelyn jälkeen. Ehdin kuitenkin siis kuvata erään pihan punarinnoista kerrankin kunnolla. 22.09.2010

P1050139e(1).jpg

Kirjosieppo. Tämä lintu lensi keväällä päin ikkunaa ja selvitteli päätään terassilla yli puoli tuntia, mutta selvisi hengissä. Tosin aluksi se oli pyörtyä pari kertaa, mutta kun puhuin sille se havahtui, avasi silmänsä ja nukahti lepäämään. Lopulta lintu hypähti vähän ja lensi sitten läheisen syreenin oksalle.

Terrierikin totteli kiltisti eikä ahdistellut lintua vaikka se oli terassin lattialla.  Netin avulla lintu paljastui naaraskirjosiepoksi. Väri voi olla vähän punertava ympäristön vuoksi, mutta valkoiset laikut ovat kirjosiepon. Vertasin kirjosieppokuviin myös sivukuvaa jota en kelpuuttanut tähän sen huonon tason vuoksi ja siitä lintu varmistui kirjosiepoksi. 12.05.10.

P1050503a(1).jpg

Rautiainen. "Minä nukun vielä vähän ja kerään voimia". Nokka on hyvin hento ja koko lintu on hyvin heiveröinen, ei ollenkaan pullea kuten pihassa usein  näkyvät pikkuvarpuset.  Lintu siis selvisi hengissä vajaan tunnin nukuttuaan kankaan sisällä 20.09.2010

Tämä kankaaseen kääritty  Rautiainen, on vatsasta harmaa ja se on ohutnokkainen kuin tuo puukiipijä. Lintu oli terassilla törmäyksen jälkeen kuin kuollut, mutta hetken sitä heiluteltuani kädessä, se avasi silmiään vähän, ei kuitenkaan jaksanut nostaa edes päätään lattiasta. Käärin linnun kuivaan pehmeään kangastilkkuun terassin lattialla ja suljin terassin portin, jotta kissat tms eivät pääsisi aivan helposti linnun kimppuun. Noin tunnin kuluttua huomasin (sattumalta) ikkunasta, kuinka lintu alkoi käännellä päätään ja pian se hyppäsi pois kangaskolostaan. Sitten se ravisteli itseään ja juoksi piiloon ison pensaan sisään. Otin tietysti kuvankin linnusta kolossaan kankaan sisällä. Tässä lintua vielä väsyttää.  Valitettavasti pirteä lintu olikin herättyään jo niin nopea, ettei sitä enää kuvattukaan.

.

 

Pohdintaa, miksi linnut lentävät nyt ikkunaan?

Miksi tänä vuonna juuri niin moni lintu lentää meillä ikkunaan? Ikkunat on pesty yhtä usein kuin ennenkin, joten se ei liene syy. Pensaat ja puut ovat paikallaan kuten ennenkin. 

Yksi yhteensattuma voisi olla se, että jos ja kun törmäilijät ovat todennäköisesti nuoria hyönteissyöjiä, niin tänä vuonna oli linnunpoikasia ainkin meillä runsaasti. Kun vielä molempien törmäysikkunoiden edessä tai vieressä on puita ja pensaita, joissa taas on aukkoja mistä aikuiset linnut ovat lentäneet aina vauhdilla läpi, niin näkevätkö nämä nuoret linnut nyt yksin lentäessään, puuaukkojen peilikuvia ikkunoissa, joista ne yrittävät lentää läpi. Tai jos ne pitävät jopa ikkunaa samanlaisena läpi lennettävänä aukkona vaikka peilikuvaa ei olisikaan. Osa törmäilijöistä voivat myös syksyllä olla humaltuneita läheisen pihlajan marjoista.

Joskus kesällä tuntui oikein hurjalta miten kovaa linnut lensivät esimerkiksi korkeiden pensasaitojen läpi, pienestä portin päällä olevasta aukosta tai hopeapajujen keskellä olevista pikku aukoista.

.

 

Puukiipijä kaupungissa

P1050479a(1).jpg

Puukiipijä yöpyi talon seinustalla pihassa ja oli vielä aamulla niin väsynyt, että nukahti kuvanoton jälkeenkin. Tunnin  kuluttua, kun terrieri haukkui tiekoneita aivan vieressä, linnun hermot pettivät ja se lensi pois. Nämä linnut eivät taida juuri ikkunoihin törmäillä 07.09.2010

.

 

Kyyhkynen juomassa, vielä kerran

P1050438a(1)a.jpg

Ensin tarkistus että terrieri ei ole ulkona. 06.08.2010

P1050442b(1)b.jpg

Sitten juodaan, nyt suojana on majakka.

P1050443c(1).jpg

Ja sitten menoksi, tällä kertaa kamerakin vähän tärähti, mutta pääongelma on linnun vauhti oikeassa yläkulmassa, digikamera on liian hidas. Kyyhky on muuttunut haamuksi.

P1050270aaaa(1).jpg

Rusakot pyörivät kaupungissa milloin kenenkin pihalla. Tässä kaksi joista toinen ehti jo melkein pois kuvasta.  30.06.10

.

Kyyhkyset palaavat aina uudelleen, ainakin juomaan

P1050271aaaaa(1).jpg

Tässä ollaan menossa juomaan pihan vesialtaalle. 01.07.10

P1050273bbbb(1).jpg

Siinähän se vesi on.

P1050275ccc(1).jpg

Sitten juodaan. Purjevenekin lipui sopivasti juomisen suojaksi.

.

P1050254a(1).jpg

Pihassa viime vuonna pesineistä kyyhkysistä joku on taas tullut kylään. Todennäköisesti tämäkin on yksi viime vuoden poikasista. 25.06.10

.

Viimeisin tieto mustarastaan pesinnästä

No niin, äsken pihan siivouksessa purimme myös mustarastaan risukasan. Kyllähän pesä sieltä löytyi, mutta kun pesinnästä on jo viikkoja, niin pesä oli jo aikoja sitten tyhjentynyt. Pojat todennäköisesti ovat lähteneet kaikessa rauhassa, jonakin kesäyönä. Pesä oli vain kuivasta ruohosta tehty tyhjä pallo. Linnut ovat nopeita kehittymään pieninä. (04.06.10)

Mustarastas tekikin pesänsä pihan risukasaan

Mustarastaan tämänvuotinen pesä on pihan tilapäisessä risukasassa, lähellä kompostia, jossa se viime vuonna tuhoutui. Tinttien pönttöönkään ei tästä uudesta pesäpaikasta ole kuin 15 metriä. Pesä löytyi terrierin innostuksesta paikkaa kohtaan.  Nyt koira on jo jättänyt pesän rauhaan, eikä se sinne helposti olisi päässytkään. Pesä on hyvin piilossa. Kerron tästä lisää kun kesä etenee. 17.05.10.

.

 

Talitintit veivät voiton pesäkiistassa

Tintit taisivat joskus yöaikaan ajaa mustarastaat pois tinttien oman pöntön alta, kun mustarastaiden pesäpuuhat jäivät kesken heti alussa. Nyt rastaat tekevät kuitenkin pesää johonkin aivan lähelle, koska poikarastas ainakin näkyy puun lähellä usein. (24.04.10)

P1050014aaa(1).jpg

Tässä mustarastaspariskunnan toinen osapuoli. Ei tämäkään kuva hyvä ole, kun jouduin ottamaan sen kaukaa, mutta korjaan tilanteen tähänkin, kun saan uuden kuvan. (28.04.10)

.

Mustarastaan pesä

Mustarastaspariskunta, joka asuu pihassamme, etsii taas (01.04.2010) uutta pesäpaikkaa. Linnut lienevät samoja, jotka jo vuosi sitten epäonnistuivat pesiessään kompostiimme, joka oli liian näkyvällä paikalla. Varikset hävittivät munat.

Nyt koirasrastas on  keksinyt, että vanhassa hopeapajussa olevan vähän ylisuuren talitinttien pesäpöntön alle, oksan hankaan, saa kuivana pysyvän pesän. Kun musta poikalintu toi ruskean tyttölintunsa ensi kertaa paikkaa katsomaan, touhu näytti huvittavalta.

Koiras istui yläoksalla ja katseli kuinka puoliso tutki huolellisesti puuta. Se kiipesi jopa juurella olevien tikkaiden jokaiselle askelmalle ja meni näin alhaalta ylös asti aivan kuin mittaillen välejä petoeläinten reittejä varten. Sitten lintu kiersi pöntön monta kertaa käyden välillä tulevassa pesäpaikassaan tutkimassa sitä.

Sitten rastaat lensivät pois ja nyt ainakin näyttää siltä, että mahdollinen uusi pesä rakennetaan tähän. Toivottavasti näin käy, koska pesä olisi siinä hyvin näkyvissä suoraan keittiön ikkunaamme. Arvoitus sen sijaan on, mitä tapahtuu jo aiemmin aloittaneiden talitiaisten pesäpuuhille? Tiaiset ovat pitäneet jo useita vuosia pönttöä omanaan.

Ajavatko jommat kummat linnut toisensa pois, vai riittääkö yhteisymmärrystä kahdelle pesälle samassa paikassa, se jää nähtäväksi.

 

...

VUOSI 2009

P1040336a(1).jpg

Tässä se nyt sitten on, toinen niistä pihan hopeapajussa syntyneistä sepelkyyhkyn poikasista. Molemmat selvisivät ainakin tähän asti, lentävät hyvin, mutta pysyvät vielä pesän lähellä. (kuva 21)

P1040146x(1).jpg

Pihapöntön pikkuvarpusemo takaa. Pojat selvisivät pöntöstä maailmalle hyvin ja käyvät laumana pihassa aina välillä tervehtimässä. (kuva 20)

P1030919a(1).jpg

Fasaanikoirastappelu juuri Helsingin ja Vantaan rajalla Vappuna 2009. (kuva 19)

P1040031a(1).jpg

Mustarastaan pesä pihan omassa kompostissa 12.05.09. Munat eivät ehtineet poikasiksi kun varikset söivät munat heti pesinnän alkuvaiheessa. (kuva 18)

.

Vuosi 2008.

P1000669ak(1).jpg

Nuori rusakko kaupungissa huhtikuun puolivälissä 2008 (17)

P1030270a(1).jpg

Syksyn värit tulivat tänäkin vuonna hyvin esille. Kauniit pihlajanmarjat kelpaavat linnuille. Syyskuun loppua 2008. (16)

 

P1000782a(1).jpg

Koivut ovat kauniita keväällä. 15.5.08  (13)

.

Vuosi 2007

59k(1).jpg

Kuva rusakoista kukkakedolla, v. 2007.

 

f 9(1)(1).jpg

Fasaanit liikkuvat Puistolassa ahkerasti syksylläkin. Ruoan etsintä ei tällä kerralla tainnut tuottaa tulosta. Vain keltaista ja muuta kirjavaa lehdistöä on paikalla, v. 2007. (7 )

Vuosi 2002
 

metso 44(1).jpg

Metso eksyi soidinpaikastaan ja alkoi pitää reviirialueenaan kesämökkimme pihaa. Ehdin kuvata sen hyvin koska lintu ei pelännyt ihmistä. Kevät 02. Metso takoi komealla äänellään ja kierteli minua monta minuuttia, ennen kuin silloinen  cairnimme huomasi linnun ja ajoi sen pois pihasta, v. 2002.

metso23c(1).jpg

Tässä taas kuva samasta metsosta, v 2002.

img000436aa(1).jpg

Metso antoi kuvata itseään useasti. 2002

 

img000433aaa(1).jpg

Tässä lintu tuli oikein lähelle, v.2002.

 
44 neitoperhonen kes02 (100 ).jpg

 Neitoperhonen mökillä Mäntsälässä (2)

aa09(1)(1).jpg

Oravanpojat tulossa kuvaukseen. Nämä oravat syntyivät naapurin katon rajassa ja putosivat, pari viikkoa ennen tätä kuvaa, katolta pois rännintorvea pitkin liukuessaan suoraan vesisaaviin. Naapuri näki tapauksen ja pelasti oravat hukkumiselta. Seuraavat oravanpojat syntyivätkin jo koivussa olleessa pöntössä. (1)


©2019 sunsunsun - suntuubi.com